Gitaarakkoorden


Je kunt je gitaar gebruiken om melodietjes te spelen. Soms wil je jezelf, een ander of je band begeleiden. Je speelt dan akkoorden met gitaar die bij het muziekstuk horen.

Bladmuziek

Heb je bladmuziek, dan zie je daar meestal ook gitaarakkoorden bij staan. Deze worden met letters aangegeven. Heb je geen notenschrift, maar wel een tekst waar akkoorden gitaar bij staan, dan zie je die letters meestal boven of onder de tekst geschreven. Aan de positie waar zo’n akkoord staat kun je zien waar je het moet spelen.

Akkoorden

Een akkoord is een samenklank van tonen. Akkoorden worden niet alleen in gitaarmuziek gebruikt. Sommige piano- en keyboardspelers bijvoorbeeld maken er ook gebruik van. Welke tonen in een akkoord moeten klinken is afgesproken. In een C-akkoord zitten een c, e en g. Omdat je op een gitaar meestal zes snaren tegelijk speelt, zullen deze tonen in een gitaarakkoord dubbel kunnen voorkomen.

Akkoordentabel

In de winkel kun je boeken kopen waar alle gitaarakkoorden in staan. En dat zijn er heel wat. Om een voorbeeld te noemen, uitgaande van het C-akkoord, heb je ook het C-mineur-, C7- en Cdim-akkoord. Er zijn nog heel wat meer C-akkoorden. Er zijn verschillende grepen om een bepaald akkoord te spelen. Dat kan handig zijn, omdat je bij het wisselen van akkoorden natuurlijk de gemakkelijkste overgangen maakt.

Internet en mobiel

Je kunt akkoorden voor je gitaar ook vinden op het internet. Er zijn ook diverse apps die je op je mobiele telefoon kunt installeren, waarmee je kunt opzoeken hoe je bepaalde akkoorden speelt.

Spelen

Uiteraard oefen je de nodige akkoorden, zodat je ze zonder boekje of app kunt spelen. Wie een aantal akkoorden speelklaar heeft, kan al snel diverse liedjes begeleiden. En dat maakt het alleen maar leuker!

Comments are closed.